Over mij

Ik ben Emmy Schoenmakers, voedingspsycholoog en ik help vrouwen die los willen komen van emotie-eten. Meer in verbinding staan met jezelf en je gevoelens, in plaats van eten te gebruiken als oplossing voor ongemak en stress. 

Het resultaat? Een ontspannen relatie met eten en meer vertrouwen in jezelf. Minder doen van wat je niet wilt en meer doen wat je wel wilt in je leven. 

De focus ligt te veel op wat je ‘moet’ eten en te weinig op waarom je eigenlijk eet. 

...mijn achtergrond

Ik ben opgeleid als klinisch en gezondheid psycholoog aan de Universiteit van Utrecht.
Daarna heb ik mezelf verder gespecialiseerd in het thema voeding en (eet)gedrag. Middels verschillende opleidingen waaronder: Nutritional psychology, cognitieve gedragstherapie, opleiding tot natuurvoedingsdeskundige en mindfulness trainer. 
De afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in de jeugdzorg en in de specialistische GGZ met volwassenen met een Autismespectrumstoornis. Mijn kennis en ervaring als psycholoog zet ik sinds 2020 in bij mijn eigen praktijk voor voedingspsychologie.

Hoe het begon..

In 2013 begon ik mijn blog eetclean.nl waar ik gezonde recepten deelde en voedingsadvies gaf. Dit was een groot succes met maar liefst 40.000 unieke bezoekers per maand.

Dit alles nadat ik zelf de kracht van onbewerkte voeding had ontdekt en mijn gewenste extra’s kilo kwijtraakte. Toch merkte ik dat er iets ontbrak in het geheel.

Tijdens de voedingsadviezen die ik aan mijn klanten gaf viel mij iets op:  vrijwel iedereen wist wel wat we met gezond eten bedoelen. Waarom is het dan toch zo lastig om dit ook ‘vol te houden’ op moeilijke momenten, na een drukke dag of in een moeilijke periode? 

Hoe komt het dat het je dan niets meer kan schelen en je gewoon eet waar je zin in hebt? Hoe kan je dit gedrag van stress en emotie-eten veranderen? 

 

Juist als psycholoog moest ik dit toch weten..

Zelf had ik ondertussen al een aantal jaren een ideale balans gevonden in mijn eetpatroon. Tot ik zwanger raakte van ons tweede kindje en ik tijdens de zwangerschap en de periode daarna een onbedwingbare trek in eten had. Ik ging weer eten bij stress en emoties.  En kwam daardoor niet terug op mijn oude gewicht. 

Het gekke was, ik wist precies zoals velen anderen wat ik moest doen om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Een kwestie van gezonder eten en meer sporten. En toch lukt het me niet. 

En daar ontstond vanuit, deze persoonlijke ervaring in combinatie met mijn ervaring als psycholoog en voedingsdeskundige, de drive om verder te kijken. Ik merkte al snel dat de focus te veel ligt op wat we het beste kunnen eten en te weinig op waarom we eten. 

Waarom je blijft eten terwijl je eigenlijk al vol zit..

Deze vraag en het antwoord daarop is de kern van mijn praktijk. Als mate houden met eten zo makkelijk was, waarom is dan 1 op de 2 Nederlanders te zwaar?
Het advies om gezonder te eten en meer te bewegen is makkelijker gezegd dan gedaan.  

We richten ons allemaal op welk voedsel we wel of niet moeten eten, maar staan te weinig stil bij waarom we al die lekkere dingen steeds blijven eten.

Het is de benadering die er voor zorgt dat een gezonde levensstijl of afvallen niet of slechts tijdelijk lukt. We eten bij stress, we eten uit gewoonte, we eten bij spanning, onzekerheid of verdriet.

In mijn praktijk help ik je door te leren hoe je met emotionele honger om kan gaan. Door te focussen op balans in je leven, haalbare veranderingen die jij zelf wilt creëren rondom je relatie met eten en jezelf.

Als je mij nog beter wilt leren kennen..

Een paar weetjes 

Wat vanzelf gaat..

Ik zit vaak boordevol ideeën, spontane inzichten of plannen die ik graag opschrijf in één van mijn vele notitieboekjes. Sommige komen direct tot leven, anderen mogen nog even blijven wachten tot de tijd daar is.

Wat ik lastig vind..

Het schrijven van teksten voor deze website vind ik dus echt heel lastig. Voor mij is het afstemmen en aansluiten bij de persoon met wie ik spreek het allerfijnste aan het werk als psycholoog. Daar ligt mijn kracht.

Waar ik niet genoeg van kan krijgen..

Ik lust geen koffie maar ben gek op de verschillende smaken groene en rooibos thee van Simon Levelt. Ook wandel ik graag door het bos en omring ik me graag met planten in huis. En lees ik graag boeken.

Wat ik heb ontdekt..

Ik ga het beste op veel vrijheid en keuzes maken vanuit mijn gevoel. Hoe meer ruimte ik ervaar hoe beter ik tot mijn recht kom. Vandaar ook de keuze om zelf een praktijk te starten als voedingspsycholoog en dit te combineren met mijn baan in de specialistische GGZ .

Wat mijn liefde voor reizen bracht..

Tijdens mijn studie psychologie heb ik 2 individuele reizen gemaakt door zuidoost Azië. De beste manier om de wereld en jezelf te leren kennen. En in mijn geval ook de liefde van mijn leven. Tijdens mijn reis liepen we elkaar (in een bakkerij) letterlijk tegen het lijf. Een echt grenzeloos verliefd verhaal.

Mijn ultieme missie:

De schaamte rondom overeten en emotie-eten neutraliseren. Ik wil dat iedereen begrijpt dat er niets mis is met jou, maar wel met de benadering bij het veranderen van je eetpatroon. Ik help je meer in verbinding met jezelf te komen. Zodat je het leven kan leiden wat je graag wilt.

Genoeg over mij, wie ben jij?

Leuk als je mijn hele verhaal hebt gelezen. Je weet nu wie ik ben en waarvoor ik sta. Heb je het gevoel dat ik iets voor je kan betekenen? Verlang je naar meer rust in je relatie met eten en wil je los komen van de altijd aanwezige trek in eten?

Op een manier die bij jou en je huidige leven past? Neem dan contact met mij op voor een persoonlijk gesprek.

Vrijblijvend kennismaken kan zeker, stuur mij dan een mail op [email protected]