Het nut van tussendoortjes overslaan

Tussen de maaltijden gaat het vaak mis

“Gezonde maaltijden eten lukt me nog wel, maar na de lunch of avondeten gaat het vaak mis.” Een opmerking die ik regelmatig voorbij hoor komen in mijn praktijk. Het moment tussen de maaltijden is vaak een knelpunt. 

Een gezond ontbijt of maaltijd eten lukt nog wel, maar snaaien of toegeven aan de lekkere trek gebeurt in de momenten daartussen. Na je lunch krijg je zin in iets zoets en voor je het weet ben je al drie keer naar de voorraadkast gelopen om iets te pakken. Je weet zelf ook dat je niet eet omdat je lichamelijke honger ervaart. Ondanks dat je toegeeft aan je trek merk je niet echte voldoening te ervaren. Je hebt behoefte aan meer. Je hebt emotionele honger.

Ben jij altijd bezig met (gezonde) tussendoortjes en merk je vaker dan je wilt toe te geven aan lekkere trek? Dan raad ik je aan om vooral verder te lezen. 

Ben je geen tussendoortjes mens? Eet je drie maaltijden per dag en slechts af en toe iets kleins tussendoor? Dan is onderstaande waarschijnlijk niet voor jou bedoeld.

De uitvinding van de voedingsindustrie

Hoe vaak heb jij al gehoord dat het eten van kleine porties over de dag heen verstandig is? Direct volgen er allerlei argumenten: 1. Het is beter voor je bloedsuikerspiegel, 2. het is beter om te voorkomen dat je honger hebt en een ongezonde keuze maakt. En alhoewel dit zeker een kern van waarheid bevat is het niet de oplossing voor vrouwen die vaak dealen met hun trek in iets lekkers. 

Tussendoortjes zijn het resultaat van van reclames voor eten. 

De slimme eetreclames koppelen een specifiek moment of tijdstip van de dag aan hun product. Denk maar eens aan vier uur cup-of-soup of ‘have a break, have a kitkat’. En de keuze van tussendoortjes, of ze nu gezond of ongezond zijn, is enorm gegroeid de afgelopen jaren. 

3 maaltijden per dag was ooit genoeg

Er zijn genoeg mensen in de wereld die met 3 of misschien slechts 2 maaltijden per dag leven. Sommige noodgedwongen, andere vanuit hun eigen overtuiging of visie. Tijdens het schrijven van dit artikel, heb ik proberen te ontdekken wanneer tussendoortjes in de mode kwamen en drie maaltijden per dag niet meer genoeg zou zijn. Ik vond dit artikel van Lilian Jans-Beken over tussendoortjes.

Zij schrijft op haar website: “Het tussendoortje als aanduiding voor iets te eten tussen de hoofdmaaltijden door, is ontstaan in de vroege jaren zestig van de vorige eeuw. Onder invloed van belangenverenigingen zoals het Nederlandse Zuivelbureau, voedingsproducenten en de horeca werden er consumentenvragen gecreëerd waarvan mensen niet eens wisten dat ze die hadden om ondernemers te helpen om meer producten te verkopen. Door de welvaart na de wederopbouw werd dit gretig opgepikt door de Nederlandse consument. En hoewel er al snel werd gewezen op de nadelen van het tussendoortje zijn we inmiddels aanbeland in een graascultuur waarin mensen de hele dag door eten. Wat hiervan de gevaren zijn, zagen we 50 jaar geleden dus al in de media maar het lijkt er niet op dat consumenten zich daar veel van aan zullen trekken zolang al dat lekkers via flitsende reclames worden aangeprezen als onmisbaar.”  

De keuze is reuze

Het aanbod van voedingsmiddelen is enorm toegenomen en daar verdienen de fabrikanten aan. Een reep chocolade was gewoon chocolade. Er bestonden geen dertig verschillende smaken zoals nu. Crackers zijn er in allerlei soorten en maten, net als rijstwafels, koekjes, chips, ijs etc. De keuzemogelijkheden zijn zo enorm toegenomen. 

En al deze keuzemogelijkheden zijn niet fijn voor ons brein. Want hoe meer calorierijk voedsel er voorhanden is hoe groter de kans is dat je er iets van gaat eten. Meer daarover in vertel ik in deze podcast aflevering.

'Ik pak een wortel als ik trek heb'

Vandaag de dag eten we misschien niet allemaal de calorierijke tussendoortjes, sommige vrouwen kiezen bewust voor fruit of groente. Maar welke honger probeer je daarmee te stillen? Waarom kan je dat niet bij je maaltijd eten? We lijken soms net koeien die de hele dag staan te grazen. Ik was ook zo’n koe overigens!
Ik dacht het goed te doen om te luisteren naar adviezen van kleine porties en tussendoortjes. Maar wat ik zelf merkte en vaak bij andere vrouwen terug zie is dat je daardoor bij de maaltijden te weinig eet. Je bent minder verzadigd waardoor je moeilijker de tijd tussen de maaltijden kan overbruggen.

'Ik kan niet zonder tussendoortje'

Een overdreven uitspraak? Nee hoor. Dit was iets wat ik regelmatig dacht en zei tegen anderen. Ik nam mijn bakjes overal mee naar toe om voorbereid te zijn op eventuele honger. Het grazen was een combinatie van gewoonte en eten zodra ik lichamelijke of emotionele honger ervaarde. 
Ooit hoorde ik iemand zeggen, ik hoef deze brownies niet, dit zal mijn plezier en zin in het eten van mijn avondeten verpesten. 

Het nut van tussendoortjes overslaan

Wat is nu precies de reden dat ik je adviseer om tussendoortjes (tijdelijk) over te slaan? 

Het is een hele concrete en praktische manier om je eetgedrag waaronder snoepen of altijd toegeven aan lekkere trek aan te pakken. 

Ik heb ze voor je op een rij gezet:

  • Je komt minder in de verleiding om de hele dag door te blijven eten. Omdat je kiest om 3 maaltijden te eten beperk je daarmee eenvoudig je keuzemogelijkheden. Je hoeft dan niet steeds te bedenken welk verantwoord tussendoortje nu weer zal nemen, of dat je het stukje taart laat staan? 
  • Het helpt om bewuster te eten en voedzame maaltijden te kiezen. Een eetmoment is weer echt een eetmoment. Je zal merken dat het overzichtelijker is, je kan daardoor ook betere keuzes maken voor het voeden van je lichaam. 
  • Het helpt je om het verschil tussen emotionele en lichamelijke honger te voelen. Daardoor kan je beter omgaan met je trek in eten, je kan gaan ervaren dat een kleine trek niet direct opgelost hoeft te worden. Je leert dat je geen angst voor lichamelijke en emotionele honger hoeft te hebben. Heb je last van emotionele honger en wil je daarmee aan de slag? In januari geef ik weer een online workshop, datum volgt binnenkort!
  • Je leert te ervaren dat je meer voldoening van een voedzame maaltijd hebt en je eet daardoor automatisch meer verzadigd voedsel.
  • Door drie keer per dag te eten is er meer rust voor je darmen.
  • Je geeft jezelf de kans om anders te leren omgaan met gevoelens zoals bijvoorbeeld ongemak. Nu dat tussendoortje niet direct je speentje is. 

Ben jij tussendoortjes verslaafd? Wil je leren omgaan met emotionele honger en trek in eten? Neem dan contact met mij op, ik help je graag.

 

Kleine toevoeging: het is natuurlijk niet zo dat je nooit meer iets tussendoor zou moeten of mogen eten. Ik wil alleen duidelijk maken dat het weglaten van tussendoortjes veel kansen creëert. Het kan je helpen naar meer rust in je eetpatroon.

author-sign

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *