Ontdek je eet triggers en leer omgaan met je trek in eten

Wist je dat er 6 verschillende oorzaken zijn waardoor je toegeeft aan je lekkere trek?

Je hebt een lastige dag op je werk achter de rug, er is iets misgegaan en je baalt er enorm van. Als je thuis komt besef je dat er geen avondeten is en besluit je naar de supermarkt te gaan. Terwijl je daar bedenkt wat je vanavond zal gaan eten zie je ook een aanbieding voor je favoriete koeken van de broodafdeling. Je staat even te twijfelen maar legt ze toch in je mandje.  

Eettriggers

Elke dag heb je te maken met allerlei aanleidingen die ervoor kunnen zorgen dat je gaat eten. Een belangrijk mechanisme om te zorgen dat je tijdig voldoende eet. Zo kan een knorrende maag of moeite met concentreren een duidelijke trigger (hongersignaal) zijn om te gaan eten. Alleen zijn er ook heel veel situaties waarin triggers leiden tot emotie-eten. Je hebt geen fysieke honger maar wel trek in lekker eten. Dit zijn zowel triggers vanuit jezelf (gedachten en gevoelens) als ook omgevingstriggers (het zien of ruiken van eten bijvoorbeeld).

Emotioneel eetgedrag is menselijk

Iedereen wordt weleens getriggerd om te gaan eten zonder dat we honger hebben. Soms is deze gevoeligheid voor eettrigers groter en leidt dit tot emotioneel eten. Veel vrouwen proberen dit op te lossen door streng voor zichzelf te zijn. Je maakt dan eetregels over wat je wel of niet mag eten van jezelf. En op die manier probeer je te controleren WAT je eet, in de hoop emotie-eten te voorkomen.

Maar deze vorm van jezelf controleren werkt overeten alleen maar verder in de hand. Zodra je een eetafspraak met jezelf niet nakomt ontstaat er vaak frustratie over je eetgedrag. Je baalt van jezelf en ervaart gevoelens van teleurstelling en wanhoop. Waarom kan je het het niet volhouden?

Verkeerde focus

In mijn praktijk zie ik vaak dat klanten zich jarenlang hebben gericht op het veranderen of verbeteren van wat ze eten. Dit helpt vaak tijdelijk, je plakt een pleister. Op de lange termijn val je terug in emotie-eten omdat je de aanleiding, de trigger niet in kaart hebt gebracht. Mocht jij dit bij jezelf herkennen stop dan onmiddellijk met nieuwe eetregels te maken voor jezelf. Begin inplaats daarvan te onderzoeken WAAROM je gaat eten.

Kijk naar de aanleiding

Wanneer je emotie-eten wilt doorbreken is het belangrijk om te begrijpen welke triggers je aanzetten tot snoepen of overeten. Zonder eettrigger ga je niet eten. Ontdek met de trigger vragenlijst waarom je eet. En leer hoe je dit kan veranderen. Elk type trigger vraagt namelijk een andere aanpak.

author-sign

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *